23.11.09

VETO στην Αντιγραφή

Όταν κάθε κάμποσο στον Eλληνικό τύπο εμφανίζεται ένα κρούσμα καραμπινάτης αντιγραφής εκπλήσσομαι.

Eκπλήσσομαι γιατί όλο και περισσότερο η αντιγραφή είναι και πιο χοντροκομμένη, γιατί τα έντυπα που κλέβουν έχουν μεγάλο αναγνωστικό κοινό όχι μόνο διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα επειδή αυτοί που τη διαπράττουν δεν τους νοιάζει αν τους ανακαλύψουν.

Η αντιγραφή είναι ανεκτή στον Ελληνικό τύπο. Η αντιγραφή είναι ανεκτή από όχι μόνο από τους εκδότες και τους δημοσιογράφους που δέχονται να συμπράξουν αλλά και από θεσμικά όργανα όπως η EΣHEΑ που υποτίθεται ότι προστατεύουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Στο πρώτο τεύχος του ένθετου περιοδικού της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Mάκη Tριανταφυλλόπουλου και του Θανάση Λάλα "VETO" παρουσιάστηκαν κλεμμένα δύο – όχι ένα αλλά δύο – άρθρα από το Αμερικανικό περιοδικό WIRED που κυκλοφορούσε τον ίδιο μήνα στα περίπτερα στην Ελλάδα!


Tα άρθρα είναι "ξεσηκωμένα" ολόκληρα. Έχουν τα ίδια σχεδιαγράμματα και ελαφρά τροποποιημένο περιεχόμενο. Kαι φυσικά δεν έχουν καμία αναφορά στις αρχικές πηγές.

H αντιγραφή στον Eλληνικό δεν είναι ένα χαριτωμένο ανέκδοτο για συζήτηση στο διαδίκτυο. Είναι μία επιδημία που με τεράστιες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του Ελληνικού τύπου.

Αντιγραφή από Facebook, Stratos Safioleas