21.5.10

"Οίκαδε" ξανά...

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ σ' αυτόν τον τόπο. Τουλάχιστον τα της "Καθημερινής". Πριν σχεδόν ένα αιώνα, και συγκεκριμένα στις στις 14/27 Αυγούστου του 1922 ο Γεώργιος Βλάχος δημοσίευσε το διαβόητο άρθρο "Οίκαδε". Αφού πολέμησε λυσσαλέα την πολιτική του Βενιζέλου στην Μικρά Ασία, αφού συμπορεύτηκε μαζί με το τότε ΣΕΚΕ (νυν ΚΚΕ) κατέληξε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει.

Το άρθρο ζητούσε την εγκατάλειψη τω πληθυσμών της Μικράς Ασίας και την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων. Κατέληγε δε "Σήμερον φρονούμεν σπουδαίως ότι η περίοδος των προσπαθειών αυτών αίτινες έπρεπε να υπάρξουν, των θυσιών αίτινες έπρεπε να καταβληθούν, αν δεν έληξε, λήγει".

Ήταν η κορωνίδα της δεξιάς αντίληψης για μια "Ελλάδα πτωχή, πλην τίμια", έχοντας βέβαια κατά νου μία "Ελλάδα μίζερη, πλην όμως στα δικά μας χέρια.

"Οίκαδε" φωνασκεί στον πρωθυπουργό και από το κύριο άρθρο της η "Καθημερινή" ογδόντα σχεδόν χρόνια μετά. Στο κύριο άρθρο της (18.5.2010) έγραφε: "Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει σε πέρας τους επόμενους μήνες το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των τελευταίων εξήντα ετών στη χώρα. Δεν είναι, όμως, σαφές αν το έχει πραγματικά αντιληφθεί η ίδια, σε όλες του τις διαστάσεις. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει τα μη ζωτικής σημασίας ταξίδια, ότι δεν υπάρχει ένα σφικτό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου που να συντονίζει αυτό το πρόγραμμα και πως προφανέστατα ανεπαρκείς υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους. Το στοίχημα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και η αποτυχία του προγράμματος θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα στη χρεοκοπία. Η συνέχιση της κυβερνητικής ρουτίνας είναι βέβαιη συνταγή παταγώδους αποτυχίας."

"Οίκαδε" λοιπόν κ. Παπανδρέου. Ακούστε την φωνή της συντήρησης. Χαντάκωσε τον τόπο τόσες φορές. Η τελευταία ήταν την περίοδο 2004-2009. Γιατί να ξαναχάσει την ευκαιρία;

Υ.Γ. Ψάχνω να βρώ ένα "Αντι-Οίκαδε" Κύριο Άρθρο της "Καθημερινής", τότε που ο πρώην πρωθυπουργός δεν ξεμυτούσε από την Ραφήνα. Υπάρχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου