3.2.10

Ο υπέροχος κόσμος των καναλαρχών

Χρόνια τώρα οι καναλάρχες στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται την δημόσια περιουσία των συχνοτήτων χωρίς να δινουν δραχμή. Φυσικά έχουν μεγάλη ισχύ στο πολιτικό σύστημα και οι οι πολιτικοί κάνουν τουμπεκί, επειδη υπάρχει το όπλο των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων.

Όσοι προσπάθησαν να βάλουν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χάος το μετάνιωσαν νωρίς. Κάποια υπονοούμενα στα "παραπολιτικά" των εφημερίδων έστελναν τα κατάλληλα μηνύματα και όλοι σκέφηκαν "άντε να αποδείξεις τώρα όι δεν είσαι ελέφαντας".

Τα μηνύματα αυτά φυσικά δεν ειχαν σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Κανείς δεν γράφει στις εφημερίδες του, "δώσε μου συχνότητα αλλιώς θα σου δείξω εγώ!". Τα μηνύματα είναι πιο κωδικοποιημένα και πάντα άσχετα με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Κάτι σαν κι αυτό ή σαν κι αυτό.

Αυτά τα μηνύματα κάνουν την δουλειά τους. Ο ενδιαφερόμενος τα κατανοεί και τηλεφωνεί για διευκρινήσεις. Τότε θα του εξηγήσουν "ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα" και θα περιμένουν την υποταγή του, ή θα περιμένει αυτός την πολιτική του εξόντωση.

Αυτήν την περίοδο παίζεται το παιγνίδι των ψηφιακών συχνοτήτων. Οι εκβιασμοί είναι χοντροί. Στόχος των καναλαρχών είναι να πάρουν και αυτές τις άδειες τσάμπα. Σε περίοδο μάλιστα που διαλαλούν ότι η πατρίς κινδυνεύει και όλοι πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Όλοι; Όλοι πλην των ίδιων που πιέζουν να πάρουν δημόσια περιουσία χωρίς να δώσουν τίποτε και χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους.

Όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Digea, κ. Κ. Κιμπουρόπουλος, δήλωσε «Δεν μπορώ να είμαι όμηρος του κάθε δασάρχη, κάθε περιφερειάρχη και του κάθε σκιτζή προκειμένου να χτιστεί το δίκτυο ψηφιακής τηλεόρασης». Ας προσεχθεί η ειρωνία. Η Καθημερινή είναι η εφημερίδα που σχίζεται για το περιβάλλον. Στηλιτεύει κάθε αυθαιρεσία κι επειμένει ότι ο νόμος πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. Να σημειώσουμε επίσης ότι είναι η εφημερίδα που έχει τον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι", ο οποίος συμετέχει στην Digea.

Στο Βήμα επίσης διαβάζουμε: "Ο πρόεδρος της Digea ΑΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας κ. Κ. Κιμπουρόπουλος ζήτησε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο λειτουργίας της ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ μίλησε για άνισους όρους προς όφελος της ΕΡΤ."

Το Εθνος και το Mega είχαν επίσης να πιέσουν. Θεωρούν ότι η ΕΡΤ είναι πειρατική! Να σημειώσουμε κι εδώ ότι το Βήμα και το Έθνος είναι μέτοχοι στο Mega το οποίο επίσης συμμετέχει στην Digea.

Το παιγνίδι χόντρυνε στην Βουλή. Διαβάζουμε στο άρθρο της κ. Ντορας Νταϊλιάνα: (Οι 7 τηλεοπτικές αδελφές και το «ψηφιακό φάσμα» Ελευθεροτυπία 3.2.2010)

Πιο καθαρά δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί, χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις «ψηφιακό φάσμα». 

Τι χάνει το ελληνικό Δημόσιο αν δεν σπεύσει. Γιατί οι «επτά αδελφές», ήτοι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, συνασπίστηκαν, βάσει του νόμου Ρουσόπουλου, για την εκμετάλλευσή του. 

Τι διακυβεύεται για τους καναλάρχες αν μπουν στο παιχνίδι και άλλοι, όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που διεκδικούν μερίδιο στο προσοδοφόρο ελληνικό «οικόπεδο στον ουρανό».

Εκείνο που κατέστη σαφές χθες ήταν ότι οι «καναλάρχες» θέλουν να προχωρήσουν μόνοι στο πολυτελές χαλί που τους έστρωσε ο νόμος της Ν.Δ. Με άλλα λόγια, το μεν κράτος να μην αποκομίσει τα οφέλη που αποκόμισαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, πουλώντας ακριβά την ψηφιακή ιδιοκτησία τους, οι δε άλλοι διεκδικητές να μείνουν έξω από τον χορό.

Το είπε πολύ ...γλαφυρά ο εκπρόσωπος των «επτά αδελφών», Κ. Κιμπουρόπουλος. «Δεν μπορεί να κάνει τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση η γαλακτοβιομηχανία...». Εννοώντας ότι πρέπει να την κάνουν μόνοι οι ιδιοκτήτες των καναλιών. Δηλαδή, οι εργολάβοι δημοσίων έργων, οι εφοπλιστές κ.λπ. 

Βέβαια, ο κ. Κιμπουρόπουλος είπε και ένα άλλο... ανέκδοτο. Οτι η Επιτροπή Θεσμών αντιμετωπίζει με «σαρκοβόρο διάθεση» τα ΜΜΕ, τα οποία είναι... όμηροι των πολιτικών. Το ακούσαμε κι αυτό! Ομως, για να μην ολοκληρωθεί το σχέδιο που έχει μπει σ' εφαρμογή, η κυβέρνηση οφείλει να βιαστεί.

Και επειδή οι διαδικασίες με τα ελληνικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και γνωστές για τις «μιζαδόρικες» πρακτικές, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις. Επισημάνθηκαν αρκούντως, τόσο από τους εκπροσώπους του ΕΣΡ όσο και του ΕΕΤΤ, αλλά και άλλους ομιλητές. Με πιο ενδιαφέρουσες αυτές των Τ. Χυτήρη και Γ. Φλωρίδη. Η Επιτροπή Θεσμών θα καταθέσει σύντομα τις προτάσεις της. Μένει στην κυβέρνηση να φροντίσει για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

Είναι σίγουρο ότι οι πιέσεις των καναλαρχών θα ενταθούν. Από τις εφημερίδες τους και τα κανάλια τους δεν πρόκειται να μάθουμε την αλήθεια. Αντίθετα θα μαθαίνουμε ψέματα. Αλλά είναι κάτι που η Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να προσέξει. Και να έχει τα μάτια της ανοιχτά. Η ιστορία της πειρατείας του δημόσιου πλούτου που εγινε το 1989 με την καταπάτηση των συχνοτήτων δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου